Turizmus – vendéglátás ágazat
CUKRÁSZ SZAKTECHNIKUS SZAKMA
Az árugazdálkodási, árkialakítási, leltározási munkálataihoz szakmai szoftvereket használ
Szakma megnevezése |
FEOR-szám |
FEOR megnevezése |
Cukrász szaktechnikus |
1332 |
Vendéglátó tevékenységet folytató egység vezetője |
5135 |
Cukrász |
SZAKÁCS SZAKTECHNIKUS SZAKMA
A raktárkészletet figyelemmel kíséri, az árurendelést és az áruátvételt koordinálja, ellenőrzi. A raktározást felügyeli, ellenőrzi.
Munkabeosztást tervez, ír. Konyhai munkaszervezésben, feladatkiosztásban pontos és precíz. Felelősségteljesen irányítja a beosztottjait, kollegáit a konyhai etikett és az erkölcsi normák betartása mellett. Jó szervezőképességgel és problémamegoldó adottságokkal rendelkezik. Beszállító cégekkel, üzletkötőkkel kapcsolatot tart, üzletet köt.
Élelmezésvezetői szakterületen is magasszinten képes irányítani, munkaterületeket ellenőrizni. A dietetikusok munkáját segítve, képes étrendeket összeállítani, szükség szerint akár személyre szabottan. Rendszeresen nyomon követi a szakmai trendeket, továbbképzi magát és a megszerzett tudását folyamatosan továbbadja a kollégáinak. Példamutató magatartásával és munkaruházatával, magas szakmai tudásával tekintélyt vív ki magának.
Szakma megnevezése |
FEOR-szám |
FEOR megnevezése |
Szakács Szaktechnikus |
5134 |
Szakács |
Szakács Szaktechnikus |
1332 |
Vendéglátó-tevékenységet folytató egység vezetője |
Szakács Szaktechnikus |
3222 |
Konyhafőnök, séf |
VENDÉGTÉRI SZAKTECHNIKUS SZAKMA
Tárgyal az ügyfelekkel. Kialakítja a dolgozók munkabeosztását, betanítja és felügyeli az éttermi személyzetet. Nyomon követi az aktuális trendeket, nyitott az újdonságok megismerésére.
Szakma megnevezése |
FEOR-szám |
FEOR megnevezése |
Vendégtéri szaktechnikus |
5131 |
Vendéglős |
1332 |
Vendéglátó tevékenységet folytató egység vezetője |
TURISZTIKAI TECHNIKUS SZAKMA
Munkáját gyalogosan, illetve többfajta közlekedési eszközön végzi. Minden tevékenységéhez alaposan felkészül a desztinációból, attrakciókból és programokból, széleskörű műveltségét folyamatosan fejleszti. Telepített idegenvezetőként fogadja a turistákat és ott-tartózkodásuk ideje alatt fakultatív programokat ajánl, szervez és lebonyolít. Az idegenvezető az út során felelős a csoportért és az utazókért, rendkívüli eseményeket szakszerűen, a szabályok betartásával kezel, jegyzőkönyvet készít.
Az egész túra alatt kapcsolatot tart az utazás szervezőjével, partnerekkel és szolgáltatókkal. Munkájának célja, hogy a rábízott turistákat élményekkel teli, tartalmában az elvárásoknak megfelelő utazáson kísérje, vezesse.
Az utazás, illetve programok alatt szakmailag helyesen kezeli a különböző utas típusokat, nyitott, elfogadó, udvarias és toleráns magatartásával törekszik a kellemes hangulat kialakítására és fenntartására.
Az utazással kapcsolatos elő és utómunkálatokat elvégzi: információkat gyűjt, szelektál, rendszerez a csomagtúrához, az utazás után idegenvezetői jelentést ír, elszámol a rábízott pénzeszközökkel, egyéb javakkal, tapasztalatait, ötleteit megosztja az utazás szervezőjével. Öltözete, megjelenése mindig az út jellegéhez és az időjárási viszonyokhoz igazodik, személyi higiéniája kifogástalan.
Szakmairány megnevezése |
FEOR-szám |
FEOR megnevezése |
Idegenvezető |
5233 |
Autóbuszos idegenvezető |
|
5233 |
Barlangi idegenvezető |
|
5233 |
Halászati idegenvezető |
|
5233 |
Helyi idegenvezető |
|
5233 |
Múzeumi idegenvezető |
|
5233 |
Telepített idegenvezető |
|
5233 |
Túravezető |
|
5233 |
Vállalati idegenvezető |
|
5233 |
Városnéző idegenvezető |
Szakmairány: Turisztikai szervező
A turisztikai szervező több területen találkozik a turistával. Utazási irodában információt nyújt, útitervet készít, menetjegyet, szállást foglal, és csoportos utazást szervez.
Marketing és értékesítési tevékenységet végez, külföldi és belföldi partnerekkel kapcsolatot tart, be- és kiutazásokat szervez, értékesít. Információkat gyűjt különféle közlekedési eszközökről és szálláshelyekről, ügyfelei igényeinek felmérése után tájékoztatást nyújt utazásuk lebonyolításával kapcsolatban. Útiterveket állít össze, menetjegyeket, vouchereket állít ki.
A turista ott-tartózkodásának ideje alatt bemutatja az adott desztináció turisztikai palettáját, segít a turista tájékoztatásában, programjainak szervezésében. Széleskörű és naprakész tudással rendelkezik szakterületén. A turista rajta keresztül ismeri meg az adott desztinációt, hagyományait, gasztronómiáját, kultúráját.
A turisztikai szervező kiválóan kommunikál magyar és idegen nyelven is. Könnyen alakít ki emberi kapcsolatokat, konfliktushelyzeteket jól kezel.
Szakmairány megnevezése |
FEOR-szám |
FEOR megnevezése |
Turisztikai szervező |
4221 |
Utazásszervező, tanácsadó |
CUKRÁSZ SZAKMA
Szakma megnevezése |
FEOR-szám |
FEOR megnevezése |
Cukrász |
5135 |
Cukrász |
PANZIÓS FOGADÓS SZAKMA
Szakma megnevezése |
FEOR-szám |
FEOR megnevezése |
Panziós-fogadós |
1331 |
Panzióvezető, kollégiumigazgató, szállodavezető, recepcióvezető (szállodai), Turistaszálló-vezető, vendéglátó egységvezető |
5242 |
Családi panzió vezetője, falusi vendéglátó, panziós |
PINCÉR-VENDÉGTÉRI SZAKEMBER SZAKMA
Szakma megnevezése |
FEOR-szám |
FEOR megnevezése |
Pincér-vendégtéri szakember |
5132 |
Pincér |
SZAKÁCS SZAKMA
A raktárkészletet figyelemmel kiséri az árurendelést és az áruátvételt koordinálja, ellenőrzi. A raktározást felügyeli, ellenőrzi. Munkabeosztást tervez, ír. Konyhai munkaszervezésben, feladatkiosztásban pontos és precíz. Felelősségteljesen irányítja a beosztottjait, kollegáit a konyhai etikett és az erkölcsi normák betartása mellett.
Jó szervezőképességgel és problémamegoldó adottságokkal rendelkezik. Példamutató magatartásával és munkaruházatával, magas szakmai tudásával tekintélyt vív ki magának.
Szakma megnevezése |
FEOR-szám |
FEOR megnevezése |
Szakács |
5134 |
Szakács |