• 5700 Gyula, Sándorhegy 2
  • Telefon/Fax: 66/562-270, 66/463-540

Gyula város

Gyula Város

A felmérések szerint a magyar embereknek Gyula város neve hallatán először a gyulai vár, a hungarikummá minősített gyulai kolbász és a gyulai várfürdő jut eszébe. Ezekre az értékekre minden Gyulán élő ember büszke, azonban ezen túl még rengeteg olyan épített, természeti és szellemi kincsünk van, amely jellemzi városunk múltját és jelenét, egyúttal meghatározza jövőjét is.

Gyulán tanuló diákjaink szerencsésnek mondhatják magukat, hogy a Dél - Alföld egyik legszebb városában tanulhatnak. A számos látnivaló, szabadidős programok, kikapcsolódást segítő létesítmények mellett szállodák, megyei kórház és számos szolgáltatók (éttermek, kávézók, kereskedelmi vállalkozások) kínálnak gyakorlati és munkahelyet iskolánk tanulóinak.

Gyula valóban egy kis ékszerdoboz az ország délkeleti csücskében. Titokzatos, fényes, varázslatos és végtelenül romantikus.
Mely látnivalók teszik ezt a viharsarki kisváros olyan érdekessé?

Gyulai vár

A XV. században épült, mára Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki téglavára, melynek 24 kiállítótermében közel hét évszázad történetét járhatják végig a látogatók.
A kilátóból gyönyörű panoráma nyílik a városra. Építése Maróti János macsói bánhoz, továbbépítése pedig Corvin János nevéhez fűződik. Ő építtette az ún.
Kerecsényi-kapu közelében található kerek ágyútornyot (rondella), amit szaknyelven Corvin-bástyának neveznek.

AquaPAlota

A Gyulai Várfürdő új élményfürdője, amely 2 óriás csúszdával, szaunákkal, pezsgőfürdővel várja a kalandok szerelmeseit.

A gyulai Várfürdő

Az egykori Almássy-kastély 8,5 hektáros kastélyparkjában épült ki Magyarország egyik legszebb fürdője, a gyulai Várfürdő, mely ma természetvédelmi terület.

A fürdő 72 Celsius fokos vizét az egészségügyi miniszter 1969-ben gyógyvízzé, 1971-ben a fürdőt gyógyfürdővé és 1985-ben a gyógyfürdő környékét gyógyhellyé nyilvánította.

Almásy-kastély

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont a saját nyelvén szólítja meg a gyermekeket és a felnőtteket, a fiatalokat és az időseket, hiszen mind a tematika, mind az eszközök azt szolgálják, hogy minden korosztály számára hiteles élményt és érdekes programot kínálhasson e látnivaló.

A kastély teljes körű felújítás után, 2016 márciusa óta látogatható.

Százéves Cukrászda

A városban számtalan védett épület, templom és egyéb építmény áll, talán a legismertebb a 100 éves cukrászda, copf stílusú épület. A 150 éves biedermeier berendezése a múlt század hangulatát idéz és ma is működő vendéglátóhely.

1840-ben nyitotta meg kapuit, Gyula első cukrászdája, ma Százéves Cukrászda néven ismert, ezzel jelentősen hozzájárulva a város társasági életének fellendüléséhez.

Erkel Ferenc Emlékház

A magyar Himnusz és a nemzeti opera megteremtője, Erkel Ferenc itt született 1810. november 7-én. A gazdag tárgyi és dokumentumanyagban Erkel Ferenc több relikviáját is megtaláljuk.

Ladics Ház

A földszintes polgárház a 19. század elején épült barokk stílusban, jegyzői lakásként. A házba dr. Ladics György feleségével ifjú házasként költözött. A hagyományőrző családban öt generáción át öröklődtek az életmódjukat tükröző bútorok, tárgyak, öltözékek s a szellemi életükről tanúskodó emlékek.

  

Kövess minket