• 5700 Gyula, Sándorhegy 2
  • Telefon/Fax: 66/562-270, 66/463-540

Élelmiszeripari ágazat

Élelmiszeripari ágazat

Élelmiszeripari ágazat

SÜTŐ- ÉS CUKRÁSZIPARI TECHNIKUS SZAKMA

Érettségit és technikusi szakmai végzettséget adó, 5 éves képzés

Sütő- és cukrászipari üzemekben az élelmiszer nyersanyagainak minőségi és mennyiségi átvételét, vizsgálatát, feldolgozását, tárolását és csomagolását végzi, illetve felügyeli ezeket a tevékenységeket. Munkája során különböző kenyereket, péksüteményeket, finom pékárukat, uzsonna-, kikészített- és teasüteményeket állít elő, fagylaltokat, parfékat, pohárkrémeket, bonbonokat készít, egyszerű- és különleges díszítőműveleteket végez.

Feladatai közé tartozik a termelés szervezése, irányítása, a technológiák pontos, minőségi elvárásoknak megfelelő megvalósítása. Közreműködik a minőségbiztosítási rendszerek kialakításában, működtetésében, valamint a termékfejlesztésben.

Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.
 

Szakma megnevezése

FEOR-szám

FEOR megnevezése

Sütő- és cukrászipari technikus

3113

Élelmiszer-ipari technikus

7114

Pék, édesiparitermék-gyártó

5135

Cukrász

 
 

ÉDESSÉGKÉSZÍTŐ SZAKMA

Szakmát adó, 3 éves képzés

Kézműves és ipari körülmények között édességeket (kekszet, cukorkát, csokoládét) készít. Munkája során technológiai, illetve termelési számításokat végez. Átveszi, raktározza és előkészíti a gyártáshoz szükséges nyersanyagokat.

A termékek előállítása során beállítja és kezeli a gépeket, berendezéseket és az eszközöket. Édesipari félkész és késztermékeket készít a technológiai utasításoknak megfelelően, majd ezeket csomagolja és szakszerűen tárolja.

Alapvető minőségbiztosítási vizsgálatokat végez a nyersanyagokon és a termékeken. A termeléssel kapcsolatos dokumentumokat a minőségbiztosítási rendszerek előírásai szerint a saját felelősségi körében vezeti.

Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.
 

Szakma megnevezése

FEOR-szám

FEOR megnevezése

Édességkészítő

7114

Pék, édesiparitermék-gyártó

7114

Bonbonkészítő, kézi

Cukor-, cukorkatöltelék-főző

Cukorkagyártó

Cukorkaolvasztó

Csokoládéfigura-formázó

Csokoládétáblázó

Csokoládétermék-gyártó

Desszertgyártó

Desszertmártó

Édesipari termékgyártó

Grillázssütő

Gumicukorgyártó

Jégkrémgyártó

Kakaómassza-préselő

Kakaóvaj-temperáló

Karamellafőző

Kávé- és pótkávégyártó

Kávé-, kakaóbabőrlő, -pörkölő

Keksz- és ostyagyártó

Konyakmeggy gyártó (kézi)

Marcipánfőző

Marcipánkészítő

Mézesáru kandírozó

Mézeskalács-készítő

Nápolyikészítő

Nugátmassza-temperáló

Ostya és fagylalttölcsér készítő

Ostyakészítő

Ostyasütő

Szaloncukorgyártó

Teasütemény gyártó

Télifagyi gyártó

Tortadísz készítő

Tölcsérkészítő

Törökméz- és vattacukor-készítő

Vattacukor készítő

PÉK-CUKRÁSZ SZAKMA

Szakmát adó, 3 éves képzés

A pék-cukrász kiszámolja és kiméri a szükséges nyersanyagokat, cukrásztechnológiai alapműveleteket végez, cukrászati félkész- és késztermékeket készít. Igényeknek megfelelően egyszerű díszítő műveleteket végez a termékeken.

Munkája során fagylaltot, parfét és pohárkrémet készít. Kenyereket, péksüteményeket és finom pékárukat készít hagyományos és korszerű eljárásokkal. A korszerű technológiáknak megfelelően sütőipari termékeket fagyaszt, és kelesztést késleltet. Megadott összetételek és technológiák alapján képes célzott táplálkozási igényt kielégítő termékeket készíteni.

Munkája során ellenőrzi a nyersanyagok és a késztermékek minőségét, erről dokumentációt vezet. A munkájához szükséges technológiai berendezéseket és gépeket igény szerint beállítja, kezeli, tisztán tartja az élelmiszeriparban használható tisztító- és fertőtlenítőszerek alkalmazásával.

A hulladékokat a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően kezeli, környezettudatos magatartással végzi a munkáját.

Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.
 

Szakma megnevezése

FEOR-szám

FEOR megnevezése

Pék-cukrász

7114

Pék, édesiparitermék-gyártó

5135

Cukrász

 

Dagasztó

Desszertgyártó

Desszertmártó

Fagyasztott pékáru sütő (látvány sütöde)

Finompékáru-gyártó

Gyorsfagyasztott tésztát gyártó

Gyorspékségi sütő és eladó

Karamell cukrász

Marcipánkészítő

Mézeskalács-készítő

Morzsakészítő

Nyerstésztafeladó

Pászkatészta-készítő

Pék

Péksütemény-készítő

Pereckészítő

Perecsütő

Pizzagyártó

Pizza-készítő

Réteslap készítő

Sütőipari táblázó

Sütőipari vető

Szaloncukorgyártó

Teasütemény gyártó

Tésztakészítő

Tortadísz készítő

Fagylaltkészítő

Marcipánfigura

készítő

Süteménykészítő

Tortakészítő

 

  

Kövess minket