Élelmiszeripari ágazat
SÜTŐ- ÉS CUKRÁSZIPARI TECHNIKUS SZAKMA
Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.
Szakma megnevezése |
FEOR-szám |
FEOR megnevezése |
Sütő- és cukrászipari technikus |
3113 |
Élelmiszer-ipari technikus |
7114 |
Pék, édesiparitermék-gyártó |
|
5135 |
Cukrász |
ÉDESSÉGKÉSZÍTŐ SZAKMA
A termékek előállítása során beállítja és kezeli a gépeket, berendezéseket és az eszközöket. Édesipari félkész és késztermékeket készít a technológiai utasításoknak megfelelően, majd ezeket csomagolja és szakszerűen tárolja.
Alapvető minőségbiztosítási vizsgálatokat végez a nyersanyagokon és a termékeken. A termeléssel kapcsolatos dokumentumokat a minőségbiztosítási rendszerek előírásai szerint a saját felelősségi körében vezeti.
Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.
Szakma megnevezése |
FEOR-szám |
FEOR megnevezése |
Édességkészítő |
7114 |
Pék, édesiparitermék-gyártó |
7114 |
Bonbonkészítő, kézi Cukor-, cukorkatöltelék-főző Cukorkagyártó Cukorkaolvasztó Csokoládéfigura-formázó Csokoládétáblázó Csokoládétermék-gyártó Desszertgyártó Desszertmártó Édesipari termékgyártó Grillázssütő Gumicukorgyártó Jégkrémgyártó Kakaómassza-préselő Kakaóvaj-temperáló Karamellafőző Kávé- és pótkávégyártó Kávé-, kakaóbabőrlő, -pörkölő Keksz- és ostyagyártó Konyakmeggy gyártó (kézi) Marcipánfőző Marcipánkészítő Mézesáru kandírozó Mézeskalács-készítő Nápolyikészítő Nugátmassza-temperáló Ostya és fagylalttölcsér készítő Ostyakészítő Ostyasütő Szaloncukorgyártó Teasütemény gyártó Télifagyi gyártó Tortadísz készítő Tölcsérkészítő Törökméz- és vattacukor-készítő Vattacukor készítő |
PÉK-CUKRÁSZ SZAKMA
Munkája során fagylaltot, parfét és pohárkrémet készít. Kenyereket, péksüteményeket és finom pékárukat készít hagyományos és korszerű eljárásokkal. A korszerű technológiáknak megfelelően sütőipari termékeket fagyaszt, és kelesztést késleltet. Megadott összetételek és technológiák alapján képes célzott táplálkozási igényt kielégítő termékeket készíteni.
Munkája során ellenőrzi a nyersanyagok és a késztermékek minőségét, erről dokumentációt vezet. A munkájához szükséges technológiai berendezéseket és gépeket igény szerint beállítja, kezeli, tisztán tartja az élelmiszeriparban használható tisztító- és fertőtlenítőszerek alkalmazásával.
A hulladékokat a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően kezeli, környezettudatos magatartással végzi a munkáját.
Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.
Szakma megnevezése |
FEOR-szám |
FEOR megnevezése |
Pék-cukrász |
7114 |
Pék, édesiparitermék-gyártó |
5135 |
Cukrász |
|
|
Dagasztó Desszertgyártó Desszertmártó Fagyasztott pékáru sütő (látvány sütöde) Finompékáru-gyártó Gyorsfagyasztott tésztát gyártó Gyorspékségi sütő és eladó Karamell cukrász Marcipánkészítő Mézeskalács-készítő Morzsakészítő Nyerstésztafeladó Pászkatészta-készítő Pék Péksütemény-készítő Pereckészítő Perecsütő Pizzagyártó Pizza-készítő Réteslap készítő Sütőipari táblázó Sütőipari vető Szaloncukorgyártó Teasütemény gyártó Tésztakészítő Tortadísz készítő Fagylaltkészítő Marcipánfigura készítő Süteménykészítő Tortakészítő |