• 5700 Gyula, Sándorhegy 2
  • Telefon/Fax: 66/562-270, 66/463-540

Egy sikeresen induló életpálya

 Baksa Tamás Péter, iskolánk volt tanulója évek óta szakmájában dolgozik, munkahelyén az idei Év Dolgozója kitüntetést kapta. Ebből az alkalomból kérdeztük őt:


 A szakács szakmát végezted el nálunk és osztályod  néhány  tagjával  együtt  a  legjobbak  között

 voltatok. Ezt számos versenyeredmény mind a szakmában, mind pedig közismereti tárgyakban és a ballagáskor kapott kitüntetések is bizonyították. Mit adott neked iskolánk a szakmán kívül?

Az iskolától magas színvonalú képesítést kaptam, amellyel azt hiszem, bármikor, bárhol boldogulni tudok, de ehhez a jó hozzáállás is kell, és persze a lelkiismeretes munkavégzés. Sok barátot szereztem, ami igaz a tanárokra, diákokra egyaránt, hozzájuk bármikor bármilyen kérdéssel fordulhatok és viszont.

Hogyan alakult az életed amióta elballagtál iskolánkból? Hol dolgozol és mióta?

Ez a második munkahelyem, ahol színvonalas munka folyik, hisz a cég ahol dolgozom, két éttermet is működtet Berettyóújfalun. A Molo Panzió és a Bella Costa étterem (itt dolgozom). Ezen kívül egy kis válogatott csapat hivatalos az egy évente megrendezendő olaszországi négy napos jótékonysági főzésre, illetve mi adjuk a konyhai szolgáltatást a szlovákiai Libádon évente megrendezendő Felvidéki magyar bálon, ami jövőre is megrendezésre kerül ahova harmadszorra is felkértek, mint szakácsot.

Úgy hallottuk, a  szakmádban, a  munkahelyeden is szép eredményeket értél el, mik ezek?

Igen, vannak elismerésim, melyeket kemény és meggyőző munkával értem el, illetve kollégáim segítségével és tanácsaival is, hisz vannak napok, mikor teljesen egyedül dolgozom a konyhán. Minden évben megrendezik a két étterem valamelyikében azt az úgymond „céges bulit”, ahol különböző díjak és oklevelek kerülnek kiosztásra. Idén szerencsésen én nyertem az Év Dolgozója Oklevelet. Na, persze nem az oklevél az igazi kitüntetés, hanem a kollegáim és a főnökség elismerése. A cégnek november 17-én voltam két éves dolgozója ezen idő alatt rengeteg szakmai és életbeli tapasztalatra tettem szert. Nagy megtiszteltetés, hogy a chef engem kért fel, mint segédet a Felvidékre.

 Milyen terveid vannak az életedben?

Terveim. Hát elég sokrétű. és persze szerteágazó. Szeretnék további tapasztalatokat gyűjteni, és szakmai tudásomat bővíteni, leérettségizni. Gondolkodom néha egy cukrász, vagy felszolgáló szakma megszerzésén, hisz kapcsolódnak ezek a szakágak. További terveim közt szerepel a katonai szolgálat, ahol a fegyelmemet és odafigyelésemet, illetve csapat-munkámat szeretném csiszolni és nem utolsó sorban szeretnék érdemben szolgálni a Hazának is.

Mit  üzensz  volt  iskoládnak és a jelenlegi  vendéglátós tanulóknak?

Üzenem iskolámnak, hogy köszönök mindent, hisz olyan embert faragtak belőlem, akire méltán és azt hiszem, minden egoizmustól mentesen mondhatom, hogy büszkék lehetnek a szüleim, barátnőm, barátaim és persze tanáraim és oktatóim is. A diákoknak hogy szép, de kemény szakmát választottak, sok áldozattal jár, de megéri, hisz rövid idő alatt sok mindenre szert lehet tenni, legyen az tapasztalat anyagi stabilitás, vagy megbecsülés. Kitartást kíván a vendéglátás bármely ága, de ha ezt választottuk érdemes végigcsinálni. Mindenképp megéri, hisz egy igen keresett szakmát szereznek a fiatalok.

Karsai Gyöngyi

  

Kövess minket